Alt papir har et format

Når du køber papir, er det vigtigt at tage stilling til papirets format. Valg af papirformat afgøres ud fra hvad du skal bruge papiret til.

Hvis du ved at du skal kunne printe på dit papir, er det en god idé at købe papir indenfor A-rækken. Sådan hedder papir, der er delt op i halvér bare formater – startende fra formatet A0 og ned til A8. A4 er nok det mest populære format, idet de fleste printere og kopimaskiner håndterer dette format. A4 papiret har et mål på 210 x 297 mm og ud fra det format, kan du nemt regne alle de andre formater ud – du ganger blot hver side med 2. På den måde får A3 et mål på 297 x 420 mm.

 

Når du omtaler formatet på et stykke papir kan du også fortælle om det er i stående eller liggende format. Det første mål er altid bredden og det næste mål er højden. På den måde kan du fortælle, om dit format er stående eller liggende. Hvis du fx har tænkt dig at lave en opret stående plakat i A2 formatet, så hedder formatet 420 x 594 mm. Vil du der imod have et liggende format skal du bestille 594 x 420 mm.

 

I Danmark har vi anvendt A formaterne siden 1949. Formaterne er fastsat efter DIN systemet, som er en tysk standard [Deutsche Industrie-Norm] – dog er udgives standarderne i stigende grad med den fælleseuropæiske betegnelse EN eller den internationale ISO.

 

DIN formaterne, som A-rækken hører under, bruges også i resten af Europa, Japan og Kina. England og USA har (naturligvis) deres egne formater: letter [8,5 x 11 inch] og legal letter size [8,5 x 14 inch]. Disse mål kender de fleste fra valget af papirstørrelse i forbindelse med udskrift – for selvom vi ikke anvender disse formater, er de stadig tilgængelige i de fleste printeropsætninger.

 

Når du handler hos Papirkompagniet kan du vælge de mest populære formater i A-rækken.