Papir er grundlæggende fladt

Papir er et fladt materiale, der kan bruges til mange ting. Det kan skrives, printes eller trykkes på – med vidt forskellige resultater til følge. Det kan være fremstillet af træmasse, men ikke altid. Tidligere benyttede man bl.a. tekstiler til papirfremstilling.

I dag fremstilles det meste papir enten af ren træmasse, træslib, eller af en blanding af træmasse og recirkuleret papir i et varierende blandingsforhold. Energiforbruget er ca. 50% lavere, når der anvendes genbrugspapir som råmateriale, og det giver store miljømæssige fordele.

 

Det hele startede for omkring 5000 år siden, hvor ægypterne fandt ud af, at banke papirark sammen ud fra marven af papyrusplanten. Papyrus kunne anvendes til at skrive på og blev dermed forløberen for papir.

 

3000 år senere fandt en kineser ved navn T'sai Lun ud af, at findele plantefibre, røre det op i vand og hælde massen ud over et net. På den måde opfandt han papiret – næsten i samme form som vi kender det i dag.

 

For ca 200 år siden kom en tysk præst tilfældigvis til, at se hvordan hvepsene gnavede af træer og grene, blande det med spyt og byggede deres hvepsebo af det. På den måde opstod idéen med, at lave papir ud af træ.

 

I dag produceres langt størstedelen af alt papir fra træfibre – en noget mindre del der også betegnes som specialpapir fremstilles af bomuld.

 

Når du handler hos Papirkompagniet kan du altid se hvilke specifikationer papiret har.